Що таке авторське право та суміжні права?

Що таке авторське право та суміжні права?

Авторське право ©️

Якщо просто, то авторське право – це право автора (чи іншого правовласника) використовувати, дозволяти використовувати чи забороняти використовувати твір.

Авторське право виникає внаслідок факту створення твору і починає діяти з дня створення твору, що не вимагає обов’язкової реєстрації, хоча це і можна зробити в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щоб «душенька» була спокійна і у разі судових розглядів свідоцтво про реєстрацію авторське право зіграє вам на руку.

Термін дії авторського права – все життя автора та 70 років після його смерті. 70 років починаються з року, наступного за роком смерті автора. Якщо авторів кілька, то з року, наступного за роком смерті останнього померлого співавтора.

Як стати суб’єктом авторських прав?
  1. Ви і є автором твору;
  2. Ви отримали авторські права у спадок;
  3. Ви отримали авторські права від автора/або його спадкоємця/або іншого правовласника за договором відчуження авторських прав або ліцензійного договору.

Авторські права поділяються на:
1. Особисті немайнові авторські права:
⁃ право визнання авторства шляхом вказівки імені автора на творі, його примірниках та за будь-якого публічного використання твору, якщо це практично можливо.
⁃ право забороняти вказівку імені автора під час використання твору, якщо автор хоче залишитися анонімним.
⁃ вибрати псевдонім та вимагати вказувати псевдонім автора замість його справжнього імені на творі, його екземплярах та при публічному використанні.
⁃ право вимагати збереження цілісності твору та протидіяти будь-якому перекручуванню, спотворенню, зміні або будь-якому посяганню на твір, яке може загрожувати честі та репутації автора.

❗️ Особисті немайнові права не можуть бути відчужені❗️

2. Майнові авторські права – це права автора (або іншого правовласника) використовувати, дозволяти використовувати чи забороняти використовувати твір будь-яким незабороненим законом способом.

Способи використання твору необмежені.

Майнові авторські права – це саме ті права, які можуть і які передаються за договорами, коли (якщо) ви набуваєте прав на використання твору.

Важливо: якщо ви не автор твору, то не отримавши майнових прав за відповідним договором або, наприклад, спадщини, ви не маєте права використовувати цей твір, оскільки в такому разі порушуватимете чужі авторські права.

Суміжні права
Суміжні права – це права виконавців (співаки, актори), виробників фонограм (звукорежисер, який зробив зведення та майстеринг), віщальних організацій (радіостанції, телеканали).

Так само, як і авторські, вони бувають майнові та немайнові.

Об’єкти суміжних прав:
1. Виконання (наприклад, вокальна партія чи партія музичного інструменту, зафіксована у фонограмі, або акторська гра)
2. Фонограма – звукозапис виконання твору.
3. Відеограма – відеозапис виконання або зображень, що рухаються, крім зображень у вигляді запису, що входить до складу аудіовізуального твору.
4. Передачі (програми) організацій віщання.

Строк дії виняткових майнових суміжних прав:
1. На виконання – 50 років від дати першого запису виконання.
2. На фонограму/відеограму – 50 років від дати першого опублікування.
3. На передачу віщальної організації – 50 років від дати першого публічного повідомлення.

Закінчення правової охорони об’єктів суміжних прав настає з 1 січня року, наступного за роком, у якому закінчилися терміни охорони щодо таких об’єктів.

Суміжні права, також як і авторські, можуть передаватися у користування (ліцензії) або відчужуватися за договорами

Візьмемо найпростіший приклад – це актори, що знімаються в рекламі.

Актор знімається в рекламному ролику і, як правило, йому дають на підпис документ, за яким він передає право на використання свого виконання (зіграної ролі, якщо говорити простіше) протягом певного терміну або зовсім відчужує його.

Тобто авторської складової самої по собі немає – актор просто зіграв роль, прописану в сценарії. І за документом він передає компанії, яка виробляє рекламний ролик, права на використання цієї зіграної та зафіксованої у рекламному ролику ролі. 

З використанням музичних творів справи трохи цікавіші!

Наприклад, ви записали пісню

У фонограмі цієї пісні є чітко зафіксоване виконання

Але коли ви виступаєте зі своєю піснею наживо (без використання фонограми), то ви створюєте нове виконання.

⚠️ І ось практична ситуація:

Ви передали виняткові авторські права на свій твір (пісню) та виняткові суміжні права на його фонограму та зафіксоване у ній виконання у музичному видавництві.

Вас запросили виступити на «Пісні року 2020», яку зніматимуть та показуватимуть по ТБ.

Вам кажуть: Виступаєш під фанеру. У такому разі компанія, яка знімає захід, має звернутися до музичного видавництва та отримати від нього ліцензії – авторські права на використання вашого музичного твору, а також суміжні права на використання фонограми.

Але що, якщо вам кажуть: “Виступаєш наживо”? У такому випадку ця компанія також має отримати авторські права на використання вашого музичного твору у видавництві.

АЛЕ ️ оригінальна фонограма в даному випадку не використовується, тому компанія має отримати вже особисто від вас суміжні права на те виконання, яке ви здійсните на заході «наживо» і яке компанія знімає для трансляції по ТБ.