Звернення!

Новини 12 Лютого 2021

Законотворці лишають авторів роялті!

Що не день, то сюрприз для авторів та артистів! До Верховної Ради поданий законопроєкт #4537, який фактично позбавляє авторів отримувати роялті за відтворення музики на телефонах, комп‘ютерах у приватних цілях. Україна знов хоче виділитися на міжнародній арені, позбавивши творців авторської винагороди, що сплачується у більшості країн світу.

 

Нижче наводимо офіційне звернення, та пропонуємо авторам, артистам, видавцям та лейблам долучатися до підписання!

Президенту України

п. Зеленському В.О.

1220, м. Київ, вул. Банкова, 11

 

Прем’єр-міністру України

п. Шмигалю Д.А.

01008, м. Київ, вул. Грушевського,12/2

 

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

п. Петрашку І.Р.

01008, Україна, м. Київ, вулиця М. Грушевського, 12/2

 

 

Голові Верховної Ради України

п. Разумкову Д.О.

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Голові Фракції Політичної партії «Слуга народу»

п. Арахамії Д.Г.

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Голові Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку

п. Наталусі Д.А.

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Народному депутату України

Підласі Роксолані Андріївні

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Народному депутату України

Іонушасу Сергію Костянтиновичу

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Народному депутату України

Гетманцеву Данилу Олександровичу

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Народному депутату України

Потураєву Микиті Руслановичу

01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

 

Шановні панове!

 

Ми – українські автори й артисти, видавці та рекордингові компанії – правовласники, які створюють і популяризують музику. Наша музика – це не тільки культурний продукт, що користується великою популярністю, але й продукт, за використання якого ми маємо право на винагороду.

 

Одним з вагомих джерел такої винагороди є відрахування за приватне копіювання, що застосовуються не тільки в Україні, але й у переважній більшості цивілізованих країн світу, у тому числі в усіх країнах ЄС (за винятком Монако, Албанії, Ірландії та Сан-Маріно, де сукупно проживають лише 1,7% громадян ЄС). Згідно з українським законом 25% від відрахувань за приватне копіювання повинні перераховуватись в Український культурний фонд для підтримки культурних проектів, решта розподілятись між правовласниками музики й кіно, тобто також повинні використовуватись для фінансування культури.

 

В Україні тривають переговори про затвердження тарифу відрахувань між акредитованою організацією колективного управління та представниками імпортерів обладнання й носіїв, за допомогою яких можна здійснювати запис нашої музики. Ми щиро сподіваємось на успіх цих переговорів, адже навіть у сусідній Молдові відрахування за приватне копіювання сплачуються в утричі вищому обсязі на душу населення ніж в Україні.

 

Проте ми вкрай занепокоєні можливістю прийняття Законопроекту № 4537, що вже зареєстрований у Верховній Раді України.

 

Попри красиву назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» Законопроект № 4537 знищує систему відрахувань за приватне копіювання, зводячи такі відрахування фактично до нуля (залишаються лише носії, розмір відрахувань не вище ніж 0,12% від вартості).

 

Законопроект № 4537 має корупційний характер. За існуючою системою відрахувань за приватне копіювання імпортери обладнання й носіїв повинні фінансувати українську культуру в розмірі понад 200 млн. грн. на рік. Законопроект № 4537 зменшує таке фінансування приблизно в 100 разів. Тож неважко здогадатись, якими саме інтересами керуються автори Законопроекту № 4537, пропонуючи його на розгляд Верховної Ради України.

 

Прийняття Законопроекту № 4537 завдасть чергового значного удару по музичному ринку України. Шкода від Законопроекту № 4537 буде навіть важчою, враховуючи складний карантинний час, коли українські артисти позбавлені можливості проводити концерти.

 

Фактичне знищення системи відрахувань за приватне копіювання неодмінно позначиться й на ставленні до України міжнародної спільноти. Знищення такого визнаного міжнародного стандарту охорони прав інтелектуальної власності як відрахування за приватне копіювання безперечно призведе до погіршення статусу України у «Списку 301», до висновків Європейської комісії та Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

 

Ми просимо Вас не допустити завдання значної шкоди українській культурі і українському музичному ринку та принципового погіршення рівня охорони прав інтелектуальної власності України.

 

Не допустіть прийняття корупційного Законопроекту № 4537!