Best Music

Думки українських артистів про Великий день

Новини 18.05.2021
Думки українських артистів про Великий день

Українські артисти напередодні Великодня поділилися власними лайфхаками: як безпечніше виготовити крашанки або ж як приготувати найсмачнішу паску. Які сімейні традиції прийшли до артистів від своїх предків та з чим асоціюється Великдень.  Все це, в нашому матеріалі!

Сергій Бабкін:

Мабуть поки що я не можу пригадати якісь лайфхаки для Великодня. Сьогодні, наша родина відзначає цей день досить традиційно. Паски роблять наші мамусі, звичайно, коли бачимо досить нестандартні та цікаві паски в магазинах, то купуємо їх. Також традицією для нас є фарбування крашанок разом з дітьми. Наприклад, коли вариш в цибулі, то виходить насичений коричневий колір.

У цей день, ми збираємо кошик: паски, сало, ковбаску, крашанки, сири. Усією родиною їдемо вранці до церкви, вишукуємось в рядочок, аби батюшка окропив святою водичкою в цей день.

У Великдень, звичайне «привіт» або «доброго дня» змінюється на «Христос Воскрес», «Воістину Воскрес». Великдень для мене це нібито Новий рік, сонячний, теплий день коли все починається з початку.

Великдень асоціюється з битвою яєць! Памятаю ще з дитинства, як проводили цілі поєдинки, хто ж стане переможцем в цій грі!


Злата Огнєвіч:



На Великдень ми завжди збиралися сім‘єю, це було родинне свято. Зараз, коли батьки переїхали і живуть неподалік від Києва - ми зможемо продовжити нашу традицію.

Мій головний лайфхак- знати локації, де можна замовити смачну паску. Бо, зізнаюся, сама не готую і мама зараз у від‘їзді, а в нашій родині тільки вона відповідає за найсмачнішу паску в світі!

У мами теж є свої пасхальні лайфхаки: фарбування крашанок за допомогою лукової шелухи і петрушки, жодної хімії з маркету. Щоб яйця виглядали гарніше та апетитніше їх потрібно натерти олією.

У мене Великдень асоціюється з родинним святом, сонцем та квітучою вишнею.

 Анна Трінчер:

Для мене, в першу чергу, Великдень — це фантастична енергія, що розповсюджується світом, даруючи надію та любов! У це свято варто заряджатися цим світлом, позитивно мислити та візуалізувати лише хороше. І будьте вдячні та говоріть про це оточуючим! Одне лише “Дякую!” і вас самих наповнить, і ту людину, якій його адресовано!   

У нас віруюча родина, тож усіх канонів особливої Великодньої ночі ми дотримуємося. Раніше поряд із нашим будинком була невеличка церква. Так було круто бачити велику кількість прихожан у святковому настрої, бути разом із ними в цьому вирі! Зараз церкви вже немає… Та це не заважає нам усе одно святкувати згуртованою сім’єю! 

А от щодо пасхальних лайфхаків, першочергове, що приходить на допомогу - Інтернет! Належу до тих людей, хто радше покреативить в уяві, ніж створить щось власноруч. Тож я все вишукую! Дуже допомагають мама й бабуся, до слова, саме остання — головна натхненниця та справжній професіонал у справі підготовки до Великодня! Вона робить крашанки виключно з натуральних фарбників і ніколи не використовує магазинну “хімію”.

 Роман Скорпіон:

Великдень – це насамперед родинне свято. Це час коли ти можеш зміцнитися духовно і  оновити свої думки. З Великоднем мене пов’язують дуже світлі та теплі спогади з дитинства, пригадую, що тоді ми якось по-особливому чекали цього свята.

Я народився в сім’ї, де зберігають українські традиції святкування Великодня. Кожного року намагаюсь дотримуватись посту, а обов’язково у страсний тиждень. Ще з дитинства у чистий четвер ми завжди прибирали в будинку та навколо нього, білили дерева, прибирали в садку, копали хрін на городі. Щодо святкового кошика, за традицією кладемо паску, домашню ковбасу, хрін, сир та багато писанок.

Також ще з дитинства ми фарбували яйця за допомогою шкарлупи з цибулі та буряка, так як різних фарбників не було. Шкарлупу потрібно відварити у воді і дати час настоятись, а тоді опускати туди яйця і все, крашанка готова.


TARABAROVA:

У моїй родині немає таких традицій, які б саме «передавались поколіннями», бо мої батьки познайомилися в інтернаті. А от в наших дітей вони вже починають з’являтися. Кожного року ми усією родиною збираємось за декілька днів, фарбуємо крашанки та прикрашаємо будинок. У цьому році, можливо, навіть самостійно буду пекти святкову паску, якщо звісно мої головні помічники допоможуть мені!

Мені б хотілося відчувати Великдень - Великим днем, який означає прихід весни, сонечка, відродження природи та всього найкращого. А вже в другу чергу днем гастрономічних подвигів. Головне – настрій і те що Ви відчуваєте! Яйця все одно розіб’ють, паску (замість зіпсованої) можна купити в магазині, а от зіпсовані стосунки дуже важко лагодити – тож бережіть одне одного!

Жан Гріцфельдт:


Для мене Великдень – це не про крашанки та паску, бо я зростав в дуже релігійній сім’ї. З часом прийшло розуміння того, що є життя та для чого ми тут, саме в цей час з’явилось й усвідомлення того, що релігією та вірою ми всі єдині. Саме тому, для мене це свято не про їжу, а про те, що всі ми народжені для кохання: для кохання один до одного, для любові тих, хто поруч з нами. Навіть тоді, коли ти даруєш, а взамін нічого не чекаєш.

У моєму розумінні похід до церкви – це медитативний момент. Мені дуже запамятався Великдень перед ковідом: я був в Ізраїлі, мені пощастило знаходитися в храму Гробу Господнього. Я просто чудом потратив на служіння та сходження благодатного вогню. Це було неймовірно, ти можеш вірити або не вірити, але є ця сила віри, яку я відчув на фізичному рівні. Коли люди збираються не тому що хтось їх змушує, а тому що вони хочуть тут бути.

Моя традиція в єднанні різності, і в цьому поєднанні дійсно ми маємо наш прекрасний великий світ. Хочеться, щоб більше людей дотримувались такої думки. Сподіваюсь, що рано чи пізно це відбудеться на більш масштабному рівні. 


 NAVKA:


Великдень для мене дуже родинне свято. Головні згадки  з дитинства – це як ми з татом складали кошики. Цього року, я як завжди відправляюсь до Чернівців, аби продовжувати дану традицію. Мої діти також перейняли ідею збирання кошика, навіть коли в нас не виходило приїжджати до моїх батьків, я дома проводила цілий атракціон з цієї справи. Минулого року, сама пекла паски та навіть взяла собі на замітку, що зовсім нормально випікати вдома хліб, хоча тривала ця звичка й недовго.

З Великоднем в мене асоціюється запах огірків і ковбаси, якщо я десь почую цю суміш, я завжди буду згадувати Пасху.

Раніше, я щороку, за кілька днів до Великодня, приїжджала до своєю бабусі та ми разом малювали писанки – воском, натуральними фарбниками, на парафіновій лампі запалювали пічку, підігрівали віск в бляшаній коробочці, так як ще робили батьки моєї бабусі.

Колись я експериментувала та вирішила зробити мармурові писанки. Необхідно до яйця приліпити цибулю, завязати марлею, і це засунути у фарбник (або червоний, або зелений), коли ти забираєш все накладене, виходить мармуровий ефект.

Останні роки, наш кошик виходить дуже домашній, ми самі коптимо ковбаску, мяско, завжди домашній хрін, цибулька, часничок з свого городу. 

 

Повідомлення

Пошук по сайту