Перше відео всеукраїнського проекту «NAVKA – Україна в піснях»

Новини 22 Червня 2020

Співачка NAVKA взяла на себе завдання відродити старі, а подекуди і забуті, народні пісні та запустила всеукраїнський проект «Україна в піснях».

«Україна в піснях»: 13 тижнів , 13 українських народних пісень, які ви зможете почути по-новому та 13 кліпів із найчарівніших міст України. Це перший в Україні проект, який не тільки відродить українські народні пісні, але і покаже українцям найпрекрасніші куточки України.

Проект не випадково починається з пісні, яку в Інтернеті не знайти. Це українська народна веснянка: «Зеленая рутонька», яку NAVKA знайшла ще в 2005 році під час фолькльорних експедицій віддаленими селами України.

«Одного дня я познайомилась з бабусею, що заспівала мені пісню «Зеленая рутонька». Українські народні пісні мають властивість дуже відрізнятись по словам, бо кочували з регіону в регіон. Хтось недочував слова пісні, хтось придумував власні, саме тому цієї пісні не можливо знайти в Інтернеті, раніше її ніхто не виконував. Можна потрапити тільки на початок: «Зеленая рутонька, жовтий цвіт», далі вже зв’язок переривається».

Співачка NAVKA тепер мало не єдиний носій цієї забутої пісні, а її авторська обробка придала пісні сучасності та яскравого танцювального мотиву так, щоб пісні звучали цікаво для теперішньої молоді. Бо саме молодь і відповідає за те, чи збережуться українські народні пісні в майбутньому.

Перший кліп «Зеленая рутонька» знімався не тільки в Кам’янці-Подільському, але й Бакоті, й інших селах вздовж річки Дністер.

«Пісня танцювальна і мені захотілося зробити фестиваль. Саме з атмосферою свята в мене асоціюється Кам’янець – Подільський, тому ми, дотримуючись усіх норм карантину, намагалися відтворити це дійство. Я рекомендую усім відчути енергію води в цих містечках, а якщо хочеться свята та фестивалю, запрошую в Кам’янець – Подільський».

В даному проекті NAVKA підтримала українських дизайнерів національного одягу. Для того аби створити довершений образ, співачка об’їздила пів України.

«Щоб обрати собі сукню, я спеціально їхала з Києва в Черкаси до творчої майстерні Telizhenko, щоб зняти кліп у Кам’янці – Подільському. А корона бренду KVITKA приїхала до мене вже на зйомки з Винниці, знайшла я її в інтернеті, завдяки моїй підписниці». Проект «Україна в піснях» також підтримали: танцювальний колектив Adjanta та автомобільний каршерінг Getmancar та місцева влада.