ОКУ: Рішення прийнято

Новини 19 Січня 2021

Нещодавно тема “ОКУ” зазнала великого розголосу. Співаки, композитори та відомі світові компанії об’єдналися в громадську спілку «Автори та видавці». Очолила її співачка Руслана.

Сама спілка отримала акредитацію від Мінекономіки та цього року почне збирати, розподіляти та виплачувати роялті її творцям. Спілка вирішуватиме питання використання музики в інтернет-сервісах, на радіо та телебаченні.

Руслана: “У попередні роки, цей процес часто викликав чимало запитань у музикантів, бо нерідко був незрозумілим та закритим. А самі суми – копійчаними. При цьому в пандемію такі відрахування для багатьох стали єдиним способом вижити. Адже нині артисти не мають змоги повноцінно виступати – фестивалі скасовані, концертів немає, зникли навіть корпоративи.”

У спілці обіцяють – їхня робота буде максимально прозорою. До її складу вже долучилися Джамала, «Бумбокс», Оля Полякова, Jerry Heil, Олександр Пономарьов. А також світові лейбли “Sony” та “Universal” – закликали музикантів долучатися до спілки та спільно боротися за дотримання авторських прав і чесні відрахування для творців музики.

«Існувало багато організацій, які збирали кошти, але багато кого представляли, в цьому потрібно поставити крапку. І ми сподіваємося, що акредитація принесе порядок. І об’єднання музичного ринку», – каже міністр.

«Це організація, яка забезпечує рівні можливості для усіх зайти у спілку. Це не організація, яка має свій каталог, свої погляди. Фактично люди зібралися заради професійності в Українському шоу-бізнесі. Артисти зараз мають отримати від нас, як від людей, як знають як це в світі працює, що є захист», – пояснює Руслана.

Акредитація була проведена 17 грудня, відтепер на стороні закону діє Громадська спілка “Автори і видавці”.

Деталі в сюжеті: